Deze week in de uitzending

 

Aflevering 1 – Op zoek naar de Zuiderzee

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen blijven Werner en het team dicht bij huis: met de elektrische NIO EL6 rijden zij een rondje rond de voormalige Zuiderzee.
De visserijcultuur van de vele dorpen langs het water stond in een klap op zijn kop toen de afsluitdijk in 1932 werd voltooid en de binnenzee veranderde in een zoetwatermeer. De route begint en eindigt in Spakenburg, een karakteristiek dorp waar de oudste nog werkende Botterwerf gevestigd is.
Eerder is Werner op Koningsdag al meegenomen door Roy Bolks van Metropole Classics om het koninklijke Oranjefeestje mee te maken vanaf een oude DUKW. Samen verkenden zij, geheel in stijl, de Amsterdamse grachten in dit historische amfibie voertuig.
Map Yorkshire

Route

De route van deze week start in Spakenburg, waar je vanuit het historische centrum over de Westdijk via Eemdijk naar Eembrugge en Baarn kunt rijden. Via de Eemnesserweg en Van Heemstralaan wordt Baarn verlaten en ingevoegd op de A27 richting Eemnes.
Via Naarden en Muiderberg gaat de route richting Amsterdam, waar deze via Durgerdam naar Monnickendam wordt vervolgd. Bij Volendam klimt de route verder noordwaarts langs Edam naar Hoorn. De Zuiderdijk kan verder worden gevolgd naar Enkhuizen waar het Zuiderzeemuseum zich bevindt.
Passeer Andijk, Wervershoof en Onderdijk tot Medemblik wordt behaald, vanuit waar het nog een klein stuk noordwaarts is voor de Afsluitdijk bereikt wordt die de route naar Friesland voert waar we route weer omlaag afbuigt naar Makkum, Hinneloopen en Staveren. Bij Lemmer wordt Flevoland binnen gereden waar Schokland via de N352 kan worden bereikt. Het Veluwemeer en Wolderwijd tekenen de vroegere grens van de Zuiderzee voordat Flevoland werd aangelegd. Vanuit Harderwijk en Nijkerk is het nog een kleine afstand tot de route rond is en terug aankomt in Spakenburg.
Wil je zelf deze route ervaren? Dat kan!