Deze week in de uitzending

 

Aflevering 7 – Andorra

Deze week rijdt Werner Budding van Barcelona naar de Pyreneeën in een Cupra Born, vernoemt naar de hippe wijk ‘El Born’ in Barcelona. Deze elektrische auto is van Spaanse makelij en van alle gemakken voorzien. Met lichtmetalen velgen, kuipstoelen en ontwikkeld tot in de details is het een auto voor de echte liefhebber.

Hoogte is een terugkerend thema deze aflevering, iets waar Werner niet om staat te juichen. Gelukkig maken de vele haarspeldbochten en prachtige vergezichten een hoop goed! Maar liefst 90% van het land bestaat uit natuur, waarvan nog eens 10% tot Unesco Erfgoed uitgeroepen is. Dat Andorra ook nog is voorzien van een heus automuseum maakt het gebied tot een uitstekende bestemming voor iedere autofan! 

In Nederland maakt Werner samen met Roy Bolks van Metropole Classics een ritje in de 1914 Detroit Electric, een van de eerste elektrische auto’s. Deze chique wagen was vooral populair onder vrouwen en waarom dit is kun je zien in deze aflevering!

Route

Vanuit Barcelona is het een kleine twee uur rijden naar de Spaans-Andorraanse grens bij La Farga de Moles. De Duana de Sant Julià de Lòria geeft toegang tot Andorra, van waar de CG-1 kan worden gevolgd het berggebied in. Deze weg loopt langs Aixirivall, Nagol en La Margineda naar Andorra la Vella, de hoofdstad van het land waar zich ook het automuseum bevindt. De stad kan via de CG-3 worden verlaten om te kronkelen over de bergpas Carretera del Coll d’Ordino. Deze weg loopt langs meerdere natuurgebieden en klimt zo’n 1301m omhoog. Carretera de Montaup komt daarna en is ook gelijk het gebied waar de Pont Tibetà de Canillo gevonden kan worden, de een na hoogste Tibetaanse brug van de wereld! Na Canillo kan er zuidwaarts afgeslagen worden naar Parc el Prat over de CG-2. Terug bij Canillo kan de route worden vervolgd langs El Tarter, Soldeu en Port d’Envalira tot het eindpunt: El Pas de la Casa.

Zelf deze route ervaren? Dat kan! https://maps.app.goo.gl/vVJxFTGVKWkKpeH19